Överfylld

Det är inte ofta som jag känner som jag gör nu. Förut funderade jag på att lägga ner bloggandet helt, det kändes inte som att jag fick ut något av det, det fanns ingen mening med det. Nu känner jag mig nästan tvungen att ventilera mig. Jag är överfull av saker som antingen irriterar eller fascinerar mig. Saker jag tycker är kul att dela med mig av, funderingar som kan väcka funderingar eller irritation hos somliga.

Det här inlägget kommer, som det ser ut just nu, behandla flera olika ämnen lite kort, så jag ska dela upp inlägget i olika sektioner, som små egna inlägg. Så ser mitt upplägg ut i teorin... slutprodukten får utvisa om det praktiska resultatet blev som väntat.När jag är ute och går, oavsett när på dagen eller vad jag har på mig eller vilka jag går med, så tittar folk på mig. Snett. Idag när jag var ute och promenerade, ensam, sneddade en ung tjej in framför mig en kort bit. Under den korta biten på ungefär 50 meter tittade hon bakåt mot mig för många gånger för att räkna på två händer utan att börja på en ny uppsättning fingrar. Hon greppade drog dessutom sin handväska tätt intill sig och såg ut att hålla den hårt.

Min spontana fråga är: ska det verkligen vara så? Jag upplever det som något av en förolämpning när folk undermedvetet insinuerar att jag skulle vara kriminell. Jag vill inte att folk ska känna osäkerhet när jag går bakom dem. De som kollar snett på mig får gärna känna osäkerhet, det är bara bra eftersom jag ibland känner att jag vill göra deras tillvaro rätt osäker. Det har dock aldrig gått över den där spärren.

Vart är samhället på väg när folk är rädda när de går ut? Folk blir ihjälslagna på öppna gator inför en massa vittnen som inte vågar ingripa med rädsla för sin egen säkerhet. Människor blir rånmisshandlade för så ynkliga belopp som tiotals kronor. Gäng ger sig på de som är svagare, de går på gamla, de går på unga tonåringar.

Vart är samhället på väg när människor inte kan hantera en konflikt på ett rationellt sätt, utan måste 1) ta till vapen, eller 2) hämta sina 20 polare som hjälper till?

Fan, på riktigt, det är verkligen dags att folk tar och vaknar upp. Det finns bara en väg denna utveckling kan ta. Inte är det en mjuk och fin nedförsbacke inte. Snarare ett stup, käpprätt åt helvete.Jag har en intressant teori. Jag har funderat på den många gånger när jag promenerat. Den tycks sällan till aldrig slå fel. Det finns folk som tror att de äger vägen de befinner sig på, oavsett var denna väg må finnas. Jag delar in dessa i tre huvudgrupper: Gamla, folk med barnvagn och gäng/grupper.

Gamla
Om man tänker efter lite så förstår man ganska snabbt varför många gamla beter sig som de gör. De tänker nog att de vill bli behandlade med respekt, att de ska aktas för sin ålder. Men ger det dem rätt att bete sig hur som helst när de antingen är ute och går, är och handlar eller kör bil?

När man är ute och går så kan man rätt ofta stöta på gamla människor. De känns oftast igen på sin rynkiga hud och sina långsamma rörelser. De har en tendens att, helt utan förvarning, göra skitskumma manövrar. Antingen bara svänga tvärs över gångbanan, vingla hit och dit eller helt enkelt bara tvärstanna precis framför dig. Jag har varit med om detta vid otaliga tillfällen, och jag finner inte ord att beskriva hur störande det kan vara. Att gamla rör sig långsammare, det måste vi alla förstå, men ändå.

När man är och handlar har gamla en tendens att inte vilja flytta på sig om de blockerar en av gångarna. Varför? För att vi som är yngre ska respektera dem. För att vi som är yngre kan ta en omväg runt sektionen istället. Visst, det kan jag köpa, men det är inte mindre störande för det. De stannar utan omtanke, de vänder sina kundvagnar utan omtanke, de korsar gångarna utan omtanke. Det är tur att vi andra har förutseende när det gäller det oförutsedda.

I trafiken då? Helt sjukt vad som kan hända egentligen. Gamla har sämre reaktionsförmåga och sämre koordination. Många gamla verkar dessutom ha extremt svårt att hålla hastigheten, något som är synnerligen trafikosäkert. Vad göra? Sätta en maxålder på fordonsförare kanske?

Folk med barnvagnar
Well... folk med barnvagnar känns oftast igen på... tja... barnvagnen. Idag när jag var på väg hem från Täby Centrum tog jag en omväg utmed Biblioteksgången förbi Tegel och Storstugan. Strax efter Storstugan kommer tre barnvagnar mot mig, individuellt. Samtidigt kommer en cyklist och en en medelålders kvinna från min högersida. Den första barnvagnsföraren tvingar mig att tvärstanna eftersom han helt random fick för sig att svänga in precis framför mig. Likaså den andra barnvagnesföraren, han tvingar mig att gå åt sidan eftersom han skulle rakt fram, precis i mina fotspår. Den tredje barnvagnsförerskan tvingar både cyklisten och kvinnan att vika av åt varsin sida för att undvika olycka.

Ur detta kommer min fråga: vad får folk med barnvagn att de kan bete sig hur som helst? Jag kan inte med mitt liv som insats komma på en rimlig förklaring. Orimliga förklaringar finns i tusental, men inte någon rimlig. Svårmanövrerat? "Tänk på barnet"? I don't know.

Gäng/grupper
Här finns många underkategorier, men jag drar den generella benämningen. Gäng och grupper känns oftast igen på sin mängd, mer än tre. Det här är nog den mest intressanta gruppen, eftersom den finns överallt, i alla situationer och i alla förekommande former. Gäng och grupper involverar alla åldersgrupper, eftersom flera gamla bildar en grupp. Det innefattar fordon, moppegäng, mc-gäng.

Det som är gemensamt för samtliga kategorier är beteendet. Sällan eller aldrig viker en grupp åt sidan, eller ens delar på sig för att släppa igenom någon. I de flesta fall får den ensamme tyst ta ett kliv åt sidan och gå på gräset. Oavsett vilka som är i gruppen/gänget så beter sig denna formering på samma sätt. Hänsynslöst.

Tänk på det jag har sagt i ovanstående nästa gång du tar en promenad. Kanske märker du av samma sak? Det hoppas jag verkligen att du gör, annars har jag verkligen bara haft enorm otur och definitivt inte fötts under lyckostjärnan.Varför är volymen högre på reklamen än på huvudprogrammet? Är det så att man ska vakna till reklamen om man råkar somna under filmen? Is that it? Idioter, verkar inte fatta vad de gör. Man skruvar ner volymen och somnar i soffan eller så går man ifrån - man tittar inte på reklamen. Om man inte är för trött för att flytta på sig. Jag hatar det. Om man ser på film och har bra volym på så vill man inte få en chock och riskera hörselskador bara för att reklamen ska explodera ut i högtalarna. Sen så är de som sätter in reklamen sjukt osmidiga på att välja bra tillfällen att ha reklamen... sabbar sjut mycket.  Eller har jag fel?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan