Eurovision och dålig musik

Som några av er kanske minns så vann finska Lordi Eurovision Song Contest -06. Varför vann de? Min gissning är att det var något nytt, något som revolutionerade musiktävlingen. Självklart är det så att allt uråldrigt behöver inslag av nymodigheter för att hänga med, men till en viss gräns.


Som av en slump såg jag lite av deltävlingarna till Eurovision. Inte bara var det dåligt, det var dessutom ett hån mot allt vad smak heter. Det första jag såg när jag slog över till SVT var Irlands bidrag. Jag rös. "Kalkoner" i irländska flaggans färger som springer runt och sjunger "12 poäng till Irland". Jag ville inget annat än att stänga av och bara glömma att jag hade sett det, men jag kunde inte. Det gick inte. Något fängslade mig.


Till slut gick det upp för mig vad det var som fängslade mig så. Självklart, tänkte jag. Det är ett nytt fenomen på gång. Det allmänna hånet, hånet mot allt som en gång var tabu. Nu går det minsann an att göra vad som helst. För ett eller två årtionden sedan hade det varit helt otänkbart.


Att försöka tillföra något "kul" till Eurovision är väl helt ok, men kom igen, ingen människa kan väl tycka att det var kul? Framförallt frågar jag mig: hur var deras andra bidrag ifall just det valdes att representera Irland? Jag vågar knappt tänka mig det. Eurovision - ett musikaliskt lågvattenmärke.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan