Nu och då

Kommer du ihåg hur det var på den gamla goda tiden? Ingen hade dator, folk skröt om sina hypermoderna SEGA och barn var faktiskt ute efter skolan. På den gamla goda tiden var många saker bättre. När gamla människor säger att det var bättre förr låter det lite... vad ska man säga, klichéaktigt. När jag var mindre förstod jag det inte och det skämtades bort som "något som gamla människor säger".


Nu på senare år har jag börjat uppskatta det som var. Det är ett problem; man uppskattar det man har först efter att man antingen har förlorat det eller uppgraderat sig och upptäcker hur driftsäkerheten har ersatts med högkvalitativ finish.


Det känns sjukt att som 20-åring kunna säga att det faktiskt var bättre förr. Kanske är det bara något som jag känner eftersom jag fortfarande har barndomens känslor färskt i minne, eller är det kanske så att det de facto var bättre?


Frågar man 100 olika personer kan man nog få åtminstone 70 olika svar på den frågan. Många skulle säga att det är bättre nu, med motiveringen att saker och ting är enklare. Frågan som dyker upp då är: Är det verkligen bättre med enklare? Somehow... det känns lite både och.


Något som definitivt var bättre förr är hemelektronik och vitvaror. Vi kan ta digital-tv som exempel nummer ett. För inte allt för länge sedan släcktes den "sista" analoga masten och tv-nätet var officiellt uppgraderat till digital-tv. Innan detta genomfördes hade vi blivit fullpumpade med propaganda om hur bra det skulle bli; bättre bildkvalitet, bättre ljud och fler kanaler i basutbudet.


Bättre bild har jag inte märkt något av, inte heller bättre ljud. Fler kanaler har varit rätt svårt att missa, så det är i alla fall en av tre. Något som inte sades från början då vi tvingades att köpa digital-box var att det skulle bli en massa problem med det.


Jag vet inte hur många andra som upplever samma problem, men jag får lov att hoppas, hur dumt det än låter, att det är ganska många så att det inte bara är ett lokalt - jättelokalt - problem. Bilden låser sig, det är störningar i både ljud och bild, kanaler får för sig att helt och hållet försvinna, boxen låser sig så man måste nollställa den och göra om alla kanalinställningar.


Jag frågar er, kära läsare, vad är det som är bättre med dagens tv? Jag ser egentligen ingenting som är bättre. På vissa håll ligger det på en oförändrad nivå medan det på t.ex. programfronten har halkat bakåt i kvalitet mot förr.


Vitvaror och övrig hemelektronik sedan. Saker förr gjordes för att hålla. Idag är det inte riktigt så. Dagens prylars främsta syfte är att se bra ut, för att därefter uppfylla sina uppgifter under en levnadstid som långt understiger "gårdagens" apparater. Jag har ett jättebra exempel. På landet har vi en asgammal tv. Den har säkert 20 år på nacken och den fungerar felfritt. Jag räknar med att den kommer att fungera felfritt åtminstone ett par år till. Även om den skulle dö imorgon så har den mer än väl tjänat sitt syfte.


Köp en platt-tv idag och se hur länge den håller. Den tjänar dig nog ett par år, kanske - om du ser ganska lite på tv - fem, tio år.  Och vad är hela grejen med att ta bort avstängningsknapparna från allt? På gamla prylar fanns det knappar för att stänga av, men inte moderna grejer. Datorskärmar, tv-apparater, dvd-spelare och digitalboxar som står och suger i sig el, helt i onödan. Finns det ens en anledning att inte kunna stänga av sina apparater? Me thinks not.


Kommentarer
Postat av: Eddie

Mjo jag tycker att digital tv suger, ljuden kommer efter bilden, bilden fryses stilla, hackigare, ljudet i samma och kvalla e inte nagon skillnad pa alls....jag onskar att jag var 10 ar, det var min basta tid ::P

2008-05-28 @ 00:30:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan