*SPOILERVARNING* Avatar

OBSERVERA! Detta inlägg är inte på något sätt avsett att läsas av den som har för avsikt att se filmen Avatar. Observera också att jag genom detta inte på något sätt kan komma att hållas ansvarig för att ha förstört filmupplevelsen om denna uppmaning förbises!

Filmens handling

Huvudpersonen, Jake Sully, är en föredetta U.S. Marine som i strid på jorden skadades i ryggen, vilket gjorde honom förlamad från midjan och nedåt. Sully väljs ut att deltaga i Avatarprogrammet efter att hans tvillingbror dött. Avatarprogrammet innebär att en avatar framavlad av inföddas DNA och "förarens" DNA "fjärrstyrs" från en bas genom diverse högteknologiska länkningar.

Sully åker till Pandora, en frodande djungeltäckt jordliknande planet full av fantastiska livsformer, både vackra och skrämmande. Pandora råkar också vara hemplanet för den infödda befolkningen Na'vi, en känslig och förimmande människoliknande ras. De anses vara primitiva, men med högre fysisk kapacitet än en människa. Tre meter långa med svansar och blå hud, lever Na'vi i samförstånd med varandra och deras orörda värld. När människan sedan inkräktar allt djupare i deras värld i sin jakt på värdefulla mineraler släpper Na'vi lös sina formidabla krigskunskaper för att försvara sin hotade existens.

Sully rekryterades motvilligt för att ta del i detta inskränkande av Na'vis värld. Då människor inte kan andas luften på Pandora skapade de genetiskt odlade människo-Na'vi-hybrider - Avatars. På Pandora kan Sully genom sin avatar gå igen. Sully skickas ut som scout åt soldaterna som kommer, men under detta uppdrag träffar han en ung Na'vi-kvinna - Neytiri.

Efter en tid blir Sully, Jakesully för Na'vi, integrerad i deras klan. Han börjar allt mer förälska sig i Neytiri. Genom detta finner han sig fångad mellan de militärindustrialistiska styrkorna från jorden och Na'vi. På grund av detta tvingas han till ett ställningstagande, sin egen ras, eller en utomjordisk ras med långt mer utvecklat samförstånd. Men vem tillhör han, egentligen?

Min egen uppfattning

Jag hade riktigt höga förväntningar inför denna film. Trailern såg jag första gången femte december när jag såg 2012. Redan då bestämde jag mig för att det var en film jag skulle se. Efter det såg jag trailern ytterligare otaliga gånger och för varje gång växte filmen för mig och förväntningarna byggdes upp allt mer. När jag sedan såg att den dessutom skulle visas i 3D var saken klar, det rådde ingen tvekan om att jag skulle se den.

Filmen börjar med en kort introduktion i vem Jake Sully är och man blir snabbt medveten om att han är en lojal människa och soldat. Därefter får man ganska snart se avatarerna för första gången.

3D-effekterna i filmen är inte jätteimponerande, men de förhöjer verkligen intrycket av filmen radikalt. Övriga effekter däremot, de är verkligen imponerande.

Efter filmen kände jag, lite fånigt, ett smått vemod. På något vis fick jag en speciell kontakt med karaktärerna, något jag aldrig upplevt förut.

Se den, definitivt.


Kommentarer
Postat av: brewitza

Nu när året är slut ser jag folk göra sånna där "wordle" moln där dem ord man använder mest dyker upp i olika storlekar beroende på hur mycket man använt just det molnet. Jag vet inte varför men det vore kul attse ditt "moln".

2010-01-06 @ 11:59:17
Postat av: Cristian

Ouh, shit. Jag trodde du skulle slakta hela filmen. (Fråga mig inte varför)... Men kul att du tog till dig den precis som jag gjorde.Jag var rätt passiv när jag satte mig i biosalongen och började kolla på den. Visst hade jag höga förväntningar men det hade jag inför t.ex Transformers 2 filmen också och den sög helt galet mycket.Efter avatar så lämnade jag verkligen biosalongen med ett "wow". VIlle ha en uppföljare på en gång till den, (vilket det ryktas om att att kommer). En sådan succé måste man ju TYVÄRR mjölka så mycket cash ut som möjligt från.2010-01-06 @ 23:26:51
URL: http://ichris.blogg.se/
Postat av: Cristian

Fast eftersom denna avatar-filmen var en sådan succé så behöver de nog inte oroa sig för att en uppföljare skulle skita ner ryktet. Tvärtom - de mjölkar så mycket cash som möjligt från en sådan film.Men håller med. Jag hade klarat mig utan uppföljare, även om man längtade efter mer när den var slut. Alternativen är väl att se om den 2 timmar och 40 min långa filmer (!) eller hope for the book! ;) Haha.

2010-01-07 @ 00:16:44
URL: http://ichris.blogg.se/
Postat av: jm

Vissa säger att den är otroligt bra, och det är bara killar jag hört det ifrån... Tjejernas åsikter är annorlunda. Men men, jag ska helt klart se den!

2010-01-07 @ 10:19:38
URL: http://maluwie.blogg.se/
Postat av: bella

Eller hur, jag har en tendens till att överhuvudtaget inte kunna börja någonstans, mamma har fått rycka in och börjat packa haha! Gällande städande så brukar det däremot gå bättre haha..Avatar, kanske är något att kika på ?

2010-01-08 @ 03:34:52
URL: http://issie.blog.com
Postat av: Peter

Håller med dig, oerhört bra och sevärd film.

2010-01-09 @ 10:53:15
URL: http://petsyh.blogg.se/
Postat av: Madde

Ja Micke,jag trodde faktiskt du skulle slakta den..Men jag hoppades verkligen du inte skulle göra det. Och det gjorde du inte!

Vet du,jag fick ungefär samma känsla efteråt..Jag blev helt tyst och tankspridd efteråt. Det påverkade verkligen mig..Älskade den!Hoppas du mår bra Micke och vi måste fasiken ta och ses snart.För längesedan...2010-01-09 @ 11:02:57
URL: http://madelenenilsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan