Vi och de

I morse på Nyhetsmorgon på 4:an var det en diskussion om att supa på julafton. En undersökning hade visat att var tionde barn upplever, och var fjärde barn någon gång har upplevt, obehag när föräldrarna eller släktingar dricker på julen.

På besök vid frukostbordet var bland annat Carl Jan Granqvist, professor i matkonst och krögare. Han är även en känd vinprovare. En tid in i diskussionen sade han, om att kanske skippa supen eller suparna till maten, att han "tycker det är synd att normala människor ska behöva ta hänsyn till och anpassa sig efter onormala".

Då blev jag förbannad. Har han mage att sitta i tv och påstå att vi som väljer att ta avstånd från drickandet är onormala? Han, av alla människor? Inga skämt nu...

Jag skiter fullständigt i om folk i min omgivning anpassar sig efter mitt val att inte dricka, det är inte det saken handlar om för min del. Vad jag är ute efter är att jag vill att normen ska slås ut. Normen är att dricka, vilket är smått sorgligt men så är det. Jag respekterar deras beslut och jag förväntar mig att jag ska slippa förklara mig varje gång någon frågar varför jag inte dricker. På samma sätt vill jag att folk inte per automatik ska fråga vad det är som gör att man mår dåligt och inte vad som gör att man är på bra humör.

I grunden tycker jag att man i fallet julen borde se till barnen. Inga föräldrar kan väl vilja att deras barn ska känna obehag för att deras föräldrars personligheter förändras i takt med alkoholintaget?

Att överhuvudtaget använda sig av högtider som ursäkt för att dricka är ett koncept jag inte kan ta till mig. Är det rimligt?

Plattan Mariestads hägrar...

Kommentarer
Postat av: Anonym

"han tycker det är synd att normala människor ska behöva ta hänsyn till och anpassa sig efter onormala"Jag tolkar det som att han menar att folk som kan dricka ansvarsfullt inte borde behöva avstå för vissa blir fulla

2009-12-02 @ 15:28:53
Postat av: Micke

Han menade säkert det, men i sammanhanget vilket citatet är taget ur gick det inte att tolka det på det sättet.

2009-12-02 @ 15:31:48
URL: http://mickesirritationsmoment.blogg.se/
Postat av: A-palle

"Att överhuvudtaget använda sig av högtider som ursäkt för att dricka är ett koncept jag inte kan ta till mig."Inte jag heller! Jag menar, vem behöver en högtid för att dricka? :DJag kan däremot tillägga att jag i stort sett alltid blir på bra humör och skrattar och ler när jag festar.

2009-12-03 @ 22:35:18
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: bella

Håller helt och hållet med som vanligt.. Jag är oerhört glad att mina föräldrar inte var såna som satt och drack sig fulla när jag var liten.. Man blir MINDRE SKADAD som människa när man har vettiga föräldrar som uppför sig.. :)More weed to the people..

2009-12-03 @ 23:41:36
URL: http://issie.blog.com
Postat av: Nadia Hagberg

Bra skrivet, som alltid.

Jag hatar fulla männsikor, kanske är det för att jag själv inte dricker.

2009-12-06 @ 21:44:30
URL: http://nadiaahagberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan