Fars dag

Det är inte vilken dag som helst idag, eller det har inte varit vilken dag som helst. Tvärt om är det för en stor del av populationen en alldeles särskild dag. Det är nämligen fars dag.

Historia. Fars dag är från första början ett påhitt av en privatperson i USA på 1910-talet. En kvinna ville hedra sin far som ensam uppfostrat henne och hennes fem syskon. Hennes initiativ spred sig och 1924 uttalade sig dåvarande president Calvin Coolidge stödjande till idén.

Det dröjde dock ända fram till 1966 innan dagen blev officiell på riktigt, då Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som fars dag.

1931 firades fars dag i Sverige för första gången. Då firades dagen i början av juni i hela Norden. Efter önskemål från handelssamfundet flyttades dagen till andra söndagen i november, för att ligga bättre i tid mot mors dag, som ju infaller sista söndagen i maj.

Här följer instruktioner på firandets tillvägagång, från 1920.

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Far hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Han bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Han hedras med blommor och en liten gåva.

4. Honom beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där mor i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Far, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Fars förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Far sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

6. Frånvarande barn hälsa far med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för fars dag.

Grattis, pappa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan