Straff - en påminnelse?

I går fick jag för första gången en betalningspåminnelse. Det rörde sig om en faktura som oavsiktligt lagts åt sidan och sedan fallit i glömska. Till detta föll en påminnelseavgift om 50 kronor. Mer än så var det inte, reaktionen var väl egentligen bara "Men..." för att sedan betala de där extra 50 kronorna på en gång för att förhindra återupprepning.

För en tid sedan var det både i tidningar och på nyheterna på tv inslag om en man som missat att betala två kronor i trängselavgift. Transportstyrelsen tänker lite annorlunda. De har ingen påminnelseavgift. Visserligen kallar de den det, men låt oss sätta lite perspektiv: 500 kronor i påminnelseavgift?

Han fick en faktura från Transportstyrelsen om totalt 502 kronor. Detta är inte en påminnelseavgift, det är en straffavgift och det gör mig förbannad. Deras kommentar till det hela är att tanken är att hindra folk från att sätta det i system.

Vän av ordning frågar sig hur svårt det ska vara att dela upp påminnelserna i olika steg. Vad sägs om tre steg? Först 50 kronor, sedan kanske 200 kronor för att sist gå upp till den vansinniga femhundringen. Att protokollföra vilka som gång på gång halkar efter borde, med tanke på all annan övervakning, inte vara speciellt svårt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan