Lillgammal

Tiden som gått utan inlägg har tydligen satt sina spår i statistikens sankmarker. Uppenbarligen är det några trogna som väljer att hoppas på något nytt. Jag har alltid sagt att jag inte bryr mig om statistiken, vilket uppenbarligen är ren och skär lögn. Brydde jag mig inte så skulle jag fortsätta publicera mina texter även om ingen läste. Jag skriver trots allt för min egen skull, för att jag tycker om det.

I och med att jag faktiskt bryr mig, så skulle jag sluta publicera om ingen läste. Skrivandet skulle med all sannolikhet fortgå, men i inofficiell form.

På nyheterna i dag rapporteras om den ökande alkoholkonsumtionen. Uppskattningsvis 75 000 män och 45 000 kvinnor i åldern 20-29 år dricker motsvarande minst en halvliter ren sprit i veckan, den ungefärliga gräns som Folkhälsoinstitutet, FHI, satt som riskgräns för att trilla in i djupa missbruk eller permanenta skador.

Enligt FHI beror denna kraftiga ökning främst på att alkoholen blivit mer lättillgänglig. De tar som exempel " [...] fler serveringstillstånd, ökade öppettider på krogarna och en intensifierad marknadsföring mot unga". (Källa: SvD)

Det här är intressant. I allmänhet vill folk att staten ska ge fan i att lägga sig i vad de gör på fritiden. Om jag vill köpa en öl och dricka den på min balkong så ska jag få göra det. Samtidigt vill folk att alkoholmonopolet, i form av Systembolaget, ska avskaffas.

Vi tar lite kuriosa.

Kung Adolf Fredrik beslutade 1776 att alla begränsningar mot alkoholkonsumtion skulle avskaffas. Detta efter flera misslyckade försök att reglera folkets drickande. Som följd av detta började en mycket stor mängd hushåll med egen alkoholproduktion. Under 1830-talet bildades flera rörelser för måttligt drickande, varav en av de äldsta kvarvarande är Svenska Nykterhetssällskapet som grundades 1837.

Tiden gick och fortfarande försökte staten kontrollera hur mycket folk drack. Vi hoppar en tid framåt. 1922 var nykterhetsrörelsen mycket stark och en nationell folkomröstning om rusdrycksförbud hölls. Minns jag rätt så slutade omröstningen oerhört jämnt, 51 % nej mot 49 % ja. Det blev som bekant inget rusdrycksförbud.

1955 slogs alla lokala monopol ihop till ett statligt monopol: Systembolaget. Det var jag tvungen att slå upp. Huvudkraven för att få handla på Systemet var att man var minst 21 år gammal, nykter och att ingen misstanke om langning fanns. Ganska simpelt och man tycker att det är ganska rimliga krav. Under första året steg försäljningen med 25 % och fylleriförseelserna fördubblades.

Ett par år senare genomfördes därför flera åtgärder för att stävja alkoholbruket bland annat genom skattehöjningar och legitimationstvång.

1969 sänktes åldersgränsen från 21 till 20 år, medan reglerna om nykterhet och langning är de samma sedan 1955. I de fall expediten inte med säkerhet kan bedöma att kunden är över 25 år, måste kunden enligt Systembolagets försäljningsregler kunna legitimera sig för att styrka att de uppnått 20 års ålder. Här kan det ibland ifrågasättas hur expediterna egentligen ser på folk...

Nog om kuriosa. Vad säger detta oss? Staten har hela tiden jagat folk för att de dricker för mycket. Man måste vara mer än myndig för att handla på Systemet, men folket envisas med att omyndigförklara sig hela tiden.

På vilket sätt är spriten mer lättillgänglig idag? Samma restriktioner på Systemet. 18 på krogen. Å andra sidan kan man tänka sig att det har att göra med Danmarks och Tysklands skapande... men tänker man efter så inser man att dessa stater inte direkt är någon ny innovation.

Jag vet inte vad drickandet beror på och jag vet sannerligen inte hur man ska minska det. Något jag däremot vet är att jag tycker det är sorgligt att folk inte kan ta vara på sig själva. Jag vill för fan inte att mina skattepengar ska gå till att ta hand om någon som super skallen av sig, bara för att. Lika lite vill jag att mina skattepengar ska gå till att ta hand om galna Konstfackstudenter som tycker att konst står över lagen.

Kommentarer
Postat av: bella

Im still here! :) Med jämna mellanrum!

2009-09-13 @ 01:34:20
URL: http://bellstaff.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan