Halvering av hemvärnet - sluta gnäll

I SvD kunde man idag läsa en ganska omfattande artikel om försvarets budgetbantning. Som första rubrik på framsidan kunde man läsa att hemvärnet ska halveras och att det går massiv kritik av samtliga regeringspartiers försvarsdelegater. Jag kan förstå kritiken, men jag vill först poängtera att det kan vara bra att se på detaljerna innan man börjar gnälla på Överbefälhavare Håkan Syrén.

I Sverige finns idag ca. 40 000 "aktiva" hemvärnssoldater. När man går med i hemvärnet får man skriva på ett kontrakt där man förbinder sig att genomföra ett visst antal timmars tjänstgöring per år. Jag, till exempel, har skrivit under för 20 timmar per år - vilket ju är i stort sett ingenting. Det finns, vad jag vet, 20, 30, 40, 60 och 100 timmar att kontraktera sig på. Så långt är det inget som är oklart med detaljerna hoppas jag, men nu kommer det intressanta.

Svenska hemvärnet har en ungefärlig kontraktsuppfyllnad som inte ens uppgår till 50 %. Det innebär att vi inte ens är uppe i det antal aktiva soldater som det ska skäras ned till. Jag säger: låt oss göra oss av med de som inte uppfyller sina kontrakt och ha ett aktivt hemvärn istället. Släpp gnället, att halvera hemvärnet skulle inte göra någon skada, hemvärnet har redan halverat sig självt.

Kommentarer
Postat av: brewitz

Har du nån källa? Här ska "burnas" gnällspikar!

2008-05-26 @ 22:01:43
Postat av: Micke

Självklart har jag en källa: Försvarsmaktens och Hemvärnets statistik. Dock så gäller de siffror jag framställde från -06 eller -07. Det är inte mindre illa för det... men ändå.

2008-05-27 @ 22:54:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan