Student och "varför?"

Nu är det åter studenttider och i år, liksom många gånger tidigare, ställer jag mig frågan "varför?". "Varför" är ett bra ord, det kan inte användas till mycket med det kan användas till att sammanfatta en grupp frågor, kort och gott "Varför?-frågor".


Varför firar man att man går ut skolan? Varför kan folk inte låta bli att slänga sitt skräp på marken istället för i närbelägna soptunnor? Varför skriker vissa människor när andra måste tvingas till att skrika?


Jag vet inte om jag kan besvara frågorna, men jag vet att jag kan belysa frågeställningen genom att utförligt beskriva, och ifrågasätta ännu mer, vart och ett av "problemen". För enkelhetens skull tänkte jag ta det i den ordning de står, så slipper läsaren känna sig förvirrad av den omkastning som skulle bli annars.


Studenten, en härlig tid tycker många. Jag tyckte också att det var en härlig tid, till dess att jag insåg vad det egentligen betydde. Att man blir skoltrött av mycket plugg det kan vem som helst identifiera sig med, vilket betyder att jag har förståelse för glädjen. Att det sedan inte är speciellt mycket plugg när det närmar sig studenten är en annan femma.


Men varför fira att den, för många och även för mig (efter lumpen), bästa tiden i ens liv är förbi? Skolan innebär en massa ansvarstagande, i alla fall på gymnasiet. Pressen är stor på dem som vill prestera och folk drabbas av ångest och depressioner. Självklart förstår jag att det är skönt att sluta skolan då. Men det kan omöjligt vara så att arbetslivet blir bättre än skolan, ur prestationssynpunkt. Ansvarstagande är jobbigt, skolan kan man skolka ifrån utan egentliga repressalier. Riktigt nice, tänker den som känner att huvudvärken kanske ändå finns där någonstans.


Fem veckor semester på ett år. Det är vad man får i arbetslivet. Fem veckor. Då ska vi se här... skolan har, få se nu: sportlov - en vecka. Påsklov - en vecka till. Sommarlov - TIO veckor. Höstlov - en vecka. Jullov - två veckor. Det blir alltså, en plus en, plus tio, plus ett igen, plus två. Det är 15 veckor. Totalt drygt två månader mer ledigt. Dumt att klaga på att skolan är jobbig egentligen. Jag gnällde när jag var mindre, jag tror att det är något som hör till, men det är helt obefogat.


Så, nu när jag har förklarat, you tell me: Varför fira att skolan tar slut? Det borde vara typ en vaka istället.


Slänger folk sitt skräp på marken bara för att de är lata eller är det för att de är allmänt korkade? Jag var på Tibbles studentutsläpp idag och det var som väntat en dryg miljon människor där i sommarvädret. När folkmassan till slut skingrats blottades det väntade, dock alltid lika chockerande. Skräp. Skräp i rikliga mängder.


Anhöriga till studenterna tar med sig både det ena och det andra: Champagneflaskor, ölburkar, flaggor hit och dit, små mjukdjur och blommor. Det som var övervägande majoritet av skräpet var nog ölburkar och pappersskräp. Runt i området finns det åtminstone tre bra soptunnor att kasta skräpet i. Annars är det rätt lätt att ta med sig en påse att kasta sitt skräp i.


Kanske är jag den enda som tänker så, men folk kan inte mena allvar med att bete sig på det sättet? "Marken - soptunnan, marken - soptunnan... jag kastar skräpet på marken där folk kan se vad just jag har kastat!" Vad säger man...?


Sista frågan: varför skriker vissa så mycket, och varför är det framförallt tjejer som skriker? Jag har inte alls förutfattade meningar och jag är inte alls könsdiskriminerande, men det är faktum att tjejer skriker mer än killar. Me wants to know why!


Efter utsläppet såg jag flertalet tjejer stå i grupp, hoppa runt och skrika. Okej att man är glad, men kom igen. Jag är en sådan person, fast den direkta motsatsen. Jag skriker inte om jag inte verkligen måste. Jag var glad på studenten, men jag skrek inte för det. Jag ropade inte en massa heller. Folk må tycka att jag är en stel och tråkig person på grund av det men det bevisar i sådana fall bara hur trångsynta de är. Att döma folk innan man vet något om dem är som att köpa ett par skor för att så fort man lämnat butiken gå in igen och lämna tillbaka dem för att de gav skavsår. Det senare är kanske aningen otippat, men liknelsen är inte helt dum ändå.


Jag undrar varför helt enkelt. Kanske finns det någon som kan ge mig ett svar, kanske inte. "Varför" kommer alltid att vara ett hedrat ord för mig.


Kommentarer
Postat av: Fia

Att förvänta sig att alla arbeten har femveckorsemester är väl ändå att tänka lite trångsynt? Kasta inte sten... ;)

2008-05-30 @ 00:20:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan