Ska det vara så svårt?

Fel i skriven text är något man utan större ansträngning kan hitta i stort sett överallt. Det kan gälla motioner i riksdagen och det kan gälla en slarvigt skriven lapp på köksbordet.

Jag har sagt det förut: jag tar inte en felstavad text på lika stort allvar som en korrekt uppbyggd text. Jag kan inte veta hur det är med andra människor, men jag vill faktiskt gissa att inställningen till detta överlag är densamma. Ju fler som läser en text, desto högre kvalitet på språket utkrävs, av den enkla anledningen att man vill eliminera risken för missförstånd.

På gymmet i morse ledsnade jag. Sedan en tid tillbaka sitter det tre A4-papper på en uppsättning speglar. Dessa tre papper är identiska: "Plocka upp hantlarna efter er tack".

Jag har inte tidigare reagerat på lapparna eftersom jag varit för slö för att läsa, eftersom jag ändå inte tillhör gruppen som lämnar grejerna framme. I dag reagerade jag på det. Snabbt kom kulspetspennan fram och snabbt började jag klottra. När jag var klar stod det "Plocka upp hantlarna efter er, tack".

Smaka på skillnaden. "Plocka upp hantlarna efter er tack" och "Plocka upp hantlarna efter er, tack". Jag undrade spontant vad som menades med "er tack". Var avsikten från början att höja nivån av artighet där nere? Skulle man efter varje avslutad övning lägga ner hantlarna på golvet, säga tack, och sedan lägga tillbaka dem? Det är trots allt vad lapparna uppmanade folk att göra. Jag tror dock att det blir svårt att motivera folk att göra det...

Syftningen blir helt annorlunda med ett enda litet kommatecken. Ska det verkligen vara så svårt?

På MSN:s startsida såg jag i går kväll "Sveriges äldsta död". Min första fundering var "Undrar hur gammal den döden var". Vad skulle de annars skriva? Inget är egentligen fel med meningen, det är bara hur man läser den som var fel. Det framgick i alla fall i notisen vad det handlade om. Sveriges äldsta kvinna dog i går, 109 år gammal.

Kommentarer
Postat av: Kia

sv: verkligen.

2009-08-27 @ 18:40:12
URL: http://kias.blogg.se/
Postat av: A-palle

"Fel i skriven text är något man utan större ansträngning kan hitta i stort sett över allt."Man kan även hitta det överallt!

2009-08-27 @ 19:39:05
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: A-palle

Hehe, aa ja förstod det. Hade inte påpekat om det inte hade handlat om att just skriva rätt :)

2009-08-27 @ 21:44:23
URL: http://apalle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan