Problem utan lösning?

Infrastrukturminister Åsa Torstensson sade i förrgår att tågen ska gå även fast det är snö. Hon ställer sig på resenärernas sida och menar att det inte ska spela någon roll att det är snö, tågen ska faktiskt kunna gå ändå. Hon lovar också bättring och säger att det inte ska kunna vara en överraskning att det blir vinter i Sverige.

I går på väg hem hörde jag en grupp tjejer stå och vara förbannade på att Roslagsbanan var försenad på grund av snön. De sa att de tyckte det var "förjävligt att det alltid ska vara en överraskning att det kommer snö".

Överraskningen kan jag hålla med om, men för min del stör det mig mest att bilisterna blir lika förvånade varje år. Tågen har ändå legitima skäl att bli försenade.

Se till följande: när en växel ska läggas om har man ofta TKK, tungkontrollkontakter, som känner av om växeln har gått i rätt läge och ligger i kontroll. Kan inte växeln gå i kontroll larmar dessa detektorer hos DLC, driftledningscentralen. Finns det inga TKK betyder det att det inte går något larm, utan istället får DLC se att det inte går att ställa begärd tågväg.

En enkel växel består av två tungor som rör sig för att få tågen att gå dit det är avsett. Kan dessa tungor inte lägga an mot stödrälen, till exempel på grund av snö, betyder det att tåget inte kan gå.

I norra Stockholm har Banverket 357 växlar, tror jag. För att snöröja måste man vara minst två. Det betyder 714 personer. Vi kortar ner det lite till 650 eftersom många växlar ligger i närheten av andra växlar, så en grupp röjare kan ta flera.

Vi har alltså en situation där Banverket ensamt behöver 650 personer som röjer snö ur växlar. Räknar vi in SL:s spår och Banverkets spår i hela Stockholm och resten av det trafikerade Sverige betyder det att vi har ett behov av många tusen snöröjare. Dessa resurser finns inte.

Man kan aldrig någonsin komma undan problemet med snö i växlar. Tågen drar med sig snö, värmen i växlarna smälter snön och kylan fryser vattnet till is. Växlarna fryser fast. Snö packas och blir hårda kakor som måste hackas bort.

Jag tycker inte att folk borde gnälla utan att känna till hur stort problemet egentligen är.

Det som är intressant med Åsa Torstenssons uttalande är att hon inte ger några konkreta lösningar, utan bara blidkar pöbeln genom att ställa sig på deras sida. Dessutom tar hon tillfället i akt och skyller på gamla S-regeringar. Två flugor i en smäll. Lobbyverksamhet på rätt hög nivå.

Jag följer med spänning fru Torstenssons arbete för att förbjuda snön att lägga sig i växlarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan