What we really are

I morse på Nyhetsmorgon pratades det om mobbning i skolan. De hade barn på besök som fick berätta vad de tyckte, trodde och kände om det. Två vuxna var också där och fick ge sin syn på problemet. Bland annat talades det om hur man skulle göra för att komma ifrån mobbningen, hur man ska agera för att slå ner så hårt som möjligt för att eliminera problemet.

Jag vet inte i vilken värld människor i allmänhet lever, men i min värld har mobbning i stort sett alltid förekommit. Barn är av naturen elaka och den elakheten måste ta vägen någonstans. Problemet är egentligen inte mobbningen i sig, jag tror att det är något naturligt. Jag vet att jag har skrivit det förr.

I naturen är mobbningen betydligt brutalare än hos oss, rent fysiskt. Moder natur bedriver aktiv förföljelse av svaga och sållar genom mobbning bort dem. Människan är en svag ras, med undantaget sin intelligens. Hon har ingenting att komma med, inga klor, ingen anmärkningsvärd styrka, ingen köldtolerans, kan inte simma speciellt bra, kan inte springa särskilt fort… listan fortsätter.

Ska man komma åt mobbningen tror jag att man måste gå in och ändra något som ligger i vår genetik, gå in och ändra något naturen har givit oss.

En metod som föreslogs för att hindra mobbarna var att ha fler vuxna närvarande på raster. Är det inte lite naivt att tro att man skulle kunna komma åt mobbarna genom att iaktta dem på raster och under övrig skoltid? Har man minsta koll på teknikutvecklingen så vet man att det inte går att blockera folk från att skicka elaka mail eller sms. Somliga skulle i sådana fall använda sig av vanlig, hederlig snigelpost.

Kontentan är solklar: man kan inte komma åt och stoppa mobbning utan att ändra något fundamentalt i vårt genetiska minne.

Samtidigt är jag ju ingen expert på något område utan jag talar endast från egen erfarenhet, men jag tycker ändå att jag är på rätt spår.

Jag har aldrig aktivt mobbat någon själv, vad jag kan minnas, så jag undrar vad som driver mobbarna. Skulle det vara något i vår evolution som ligger latent i alla, men blir aktivt i somliga, betyder det alltså att det är en primitiv drivkraft som antagligen är avsedd just för att sålla ut de svaga, precis som en sjukdom.

Effekten av att behandla sjukdomar är att människan som ras blir friskare, men överlag försvagas rasen rent fysiskt i och med högre livslängd och bromsmediciner som hindrar folk från att dö när naturen tänker sig att de ska det.

Är jag emot sjukvård? Självklart inte. Det är rätt skönt att jag slapp dö när jag bröt armen. I'm just saying.


Kommentarer
Postat av: bella

Klokt inlägg Micke.. Jag var en av de som tryckt ner folk när jag var mindre, slogs det gjorde jag också till pojkarnas förvåning eftersom det var de som fick stryk.. Men när det kommer till mobbning så är det nog på rätt spår, kan ställa mig den frågan ibland, vad var det egentligen som orsakade det ? Och det, som sagt, har man såklart inget svar på, det har ingen.. Låg väl i mina gener antagligen haha!Och Tack förresten.. Man är ju såklart självkritisk men äntligen har man tagit sig ur amerikaniseringen och kex haha.. Puss på dig!

2010-02-04 @ 09:34:49
URL: http://issie.blog.com
Postat av: Anonym

hahaha social darwinism är det du talar om. smart.

2010-02-26 @ 18:37:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan