Existens

"Mitt liv har ingen mening". Är det något du känner igen? Kanske har du någon i din närhet som känner eller har känt så. Kanske är det du själv som någon gång gått i den tankegången. Enligt mig behöver det inte vara någonting av ondo att inse att ens liv saknar mening.

Självklart har jag själv tänkt precis samma sak, och jag tror att det är avsevärt mycket svårare att hitta någon som faktiskt inte har tänkt så. Det hör i stort sett till allmänbildningen att någon gång ha gått i existentiellt ifrågasättande tankar.

När jag förr om åren gick omkring i tankar om hur meningslöst livet var kunde det resultera i en del nedstämdhet. Sedan kom en punkt när det existentiella istället blev en form av upplysning. Jag började fundera på om det verkligen var något dåligt att inte uppfylla något speciellt syfte, att inte ha en förutbestämd mening.

Det slog mig att det snarare vore ganska tråkigt att upptäcka att man endast finns till för ett enda syfte, något helt utanför ens påverkan. Tänk dig själv att få reda på att man just har fullföljt sin del av det avtal man inte hade en aning om att man ingått, och att det nu var dags att släcka lyset. Vilket syfte?

Känns det inte bättre att få möjligheten att istället skapa sitt eget syfte? Att ha sitt liv i sina egna händer, att känna att de val man gör är ens egna och inte syftar till att tjäna någon annans syfte.

Är människan verkligen så inställd på att tjäna något större att man automatiskt söker en mening med sin existens?

Kommentarer
Postat av: Palle

Är precis inne i en likadan period själv. Att jag skapar mitt eget syfte alltså!

2010-01-19 @ 18:18:44
URL: http://apalle.blogg.se/
Postat av: Madde

Har faktiskt inte haft de tankarna..Utan får mer ångest för de valen man gör i livet,om jag gör rätt..Varför ska jag göra detta? Är det någon mening?Varför..osv..

Men livet har alltid en mening..det är vad man gör av det som är av betydelse!2010-01-20 @ 15:38:15
URL: http://madelenenilsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Bloggdesign|Dessan